Montenegró információs oldal.

www.infomontenegro.hu

www.montenegroinfo.eu


 

 

 

 

 



Szállások a tengerparton
www.montenegroszallas.hu - Kattintson ide!

Gasztronómia Montenegróban

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 9 - 449 - 895

Bár a montenegrói kormány nem ellenőrizteti a határokon a mini államba érkező nyaralók úti csomagját, a turistáknak mégsem kell élelmiszer rakományt rejteni a kocsiderékba. Mert, hogy Montenegró tengerpartján ugyanúgy megkapható minden, mint bármely nyugati nyaralóhelyen. Élelmiszertől roskadoznak az üzletek, hipermarketek gondolái, amelyeken jobbára a volt jugoszláviai államok termékei találhatók. Mondhatni, védik a hazait, ami abból látszik, illetve érződik, hogy a tej, a hús és a tésztakészítmények vetekszenek a jó magyar, igazi házi élelmiszerekkel.

Elég, ha csak a világhíres njegusi sonkát említjük, amely vetekszik a pármaival, de mily érdekes, a montenegróiak mégsem az olasz prosciuttóval hasonlítgatják az ő prsutjukat, hanem a magyar húsvéti sonkával. Azt tartják a tengerparti Kotortól húsz kilométerre fekvő fennsík, Njegusi falu lakói, hogy a legjobb prsut magyar dísznósonkából állítható elő.

A recept titkos, mint a Pick szalámié, mert, hogy Lúdas Matyit idézve, az orvosság fűben, fában van. A különböző gyógynövényekkel érlelt és füstölt sonkákat legalább egy évig kezelgetik. Ha valaki ki is szagolja a recept összetételét, a klíma leutánozhatatlan, ami a njegusi prsut egyik titka. A falu ugyanis a mediterrán és a kontinentális éghajlati öv határán fekszik, amely különleges klímát eredményez.

Nem véletlenül tartozik Montenegró, Njegusi falu egyik látványossága közé a tízszer tízes házakban füstölt különböző szintekre felhúzott sonkák tömege.

Nincs olyan tengerparti vendéglő, ahol előételként a vendégnek ne kínálnák e híres nemzeti eledelt és mellé a njegusi sirt, amely a gomolyasajthoz hasonlít. A kettő együtt fenséges eledel, amit bárki megkóstolhat a világörökség részén, Kotorban, a várfal előtt működő hús-, hal-, zöldség-, és gyümölcspiacon, ahol a helyieken kívül, a turisták ezrei vásárolnak szezonban.

Amikor a Kotori-öbölbe befut a háromezer utast szállító, amerikai, angol, japán világjáró kíváncsiskodókkal a tízemelet magas óceánjáró a piac méhkassá változik.

A hajszálvékonyra kézzel szelt sonkák nem sokáig maradnak az elárusító pultokon. No persze nem kell ahhoz gasztronómiai gurunak lenni, hogy a piacon rátaláljon a vásárló a montenegrói oliva bogyóra, amely a huszadik század közepén méltán volt világhíres.

Az 1930-as években csak egy bari üzemből 30 tonna olivaolajat exportáltak Amerikába és nyugat-európai országokba. Montenegróban ma is 600 ezerre becsülik az olajfák számát, az egészséges alapanyagot termő növények szinte egymást érik . Ez sem véletlen, hiszen a legenda szerint addig nem nősülhettek a férfiak, míg el nem ültettek annyi olajfát, amennyit a leendő ara szülei meghatároztak. A 110 kilométeres homokos tengerparti részekkel, romantikus öblökkel szabdalt montenegrói tengerpart egyik ékessége a több mint kétezer éves 10 méter átmérőjű olajfa.

A vendégszeretetükről is híres montenegróiaknál a njegusi prsuthoz, sirhez és olivabogyóhoz, szinte kötelező fogyasztani Crna Gora-i szőlőpálinkát, a lozovacat, mely nem hasonlít a magyar törkölypálinkához, mivel a montenegrói rakija alapanyaga a bogyózott szőlőszem és nem a kipréselt szőlőmaradvány.

Eme égetett szesz annyira tiszta, hogy néhány feles után sem fáj a feje a mulatozó vendégnek.
Ha valaki inkább az édeskés aperitifet kedveli, a montenegrói gasztronómiában ezt is megtalálja, hiszen a Kotor mögött magasodó Lovcen hegységben termelt jófajta mézből erjesztéssel készül a mézbor.

A felkapott montenegrói tengerpartot látogatók az utazás előtt miről is álmodhatnának, mint az égszínkék tiszta tengervízről, a perzselő napsütésről, a természeti látványosságokról és a jó helyi vendéglőkről. Kotor környékén ebből nincs hiány. A víz olyan tiszta még mindig, hogy olykor még a delfinek is beúsznak a Kotori öbölbe és szórakoztatják a nyaralókat. A delfinek attrakcióiról néhány szegedi kajakos is tudna mesélni, hiszen edzéseik közben az intelligens halak nem egyszer végig ugráltak a fejük felett.


Mindazonáltal a halállomány - úgy mint más országok turisták látogatta tengerpartjain - egyre távolabb húzódik a partoktól. A halászok fáradságos munkával keresik kenyerüket és szállítják a piacokra a különböző tengeri "herkentyűket".
Ízletes étel készíthető roston polipból, tintahalból, királyrákból, homárból vagy éppen a híres fekete kagylóból.

Mindnek egyszerű az elkészítési módja, mert azt azért tudni kell, hogy a montenegróiak nem sokat "bíbelődnek" az étel elkészítésével. Néhány perc alatt fantasztikus lakomákat tudnak teremteni halakból, bárány-, és kecskehúsból és a különbféle párolt zöldségekből. Olyan növényeket használnak a húsok mellé köretnek, amelyre a kontinens belsejében nem is gondolnak. Vajon készített már zsenge gyermekláncfűből a kedves gasztró olvasó a sült csirke mellé köretet?

Ugye eszébe sem jutott. Mint ahogy az sem, hogy a bizarrnak tűnő fekete kagylót lecsóhoz hasonlító híg lében megfőzze. Fenséges és laktató eledel.

Ugyanúgy, mint a garnéla rákkal töltött tintahal vagy a brodet, amely hagyományos tengerparti étel. Ez utóbbi különféle tengeri halakból, vörös-, és fokhagymából, paradicsomból, babérlevélből és fehérborból készül. Ízlés szerint fűszerezik. A titka, lassan kell főzni, hogy az ízek jól keveredjenek.

A Titói nagy Jugoszláviáról a férfiaknak még ma is a jobbnál jobb sörök ugranak be először. Montenegró nemzeti söre a Niksicko Pivó, amelyet előszeretettel fogyasztanak a tengerparton.

A kesernyés nedű mellett kitűnő a Crna Gora-i vörösbor a Vranac. A selymes, száraz ital alapanyagát a főváros, Podgorica környékén termesztik. Itt található Európa legnagyobb összefüggő szőlőskertje. Persze kihinné, hogy Montenegró a legek országa: a Tara kanyon az amerikai Grand kanyon után a világ második legnagyobb kanyonja.

A Biogradi őserdő Európa utolsó őserdeje. Az egyik kis falu Crkvice, Európa legcsapadékosabb települése. Kontinensünkön eddig 400 madárfajt észleltek, ebből háromszáz Montenegróban él. A Shkodrai-tó környékén található a kontinens legnagyobb madárrezervátuma.
Aki egyszer is Montenegróban járt megtapasztalhatta, hogy 30 évvel ezelőtt az állam parlamentje miért is foglalta nyilatkozatban, hogy Montenegró ökológiai állam.

Recept

Gyermekláncfű saláta

Hozzávalók
10 dkg fiatal gyermekláncfűlevél
10 dkg madársaláta
20 dkg összemorzsolt friss kecskesajt
4 felszeletelt paradicsom
1 fej vékonyra vágott lilahagyma
1-2 evőkanál olíva olaj
bors

Mindezt összekeverjük és tálaljuk.

Gránátalma

Montenegró egyik nemzeti gyümölcse a gránátalma. A több ezer magból álló gyümölcs októbertől érik. A szakemberek elsősorban érelmeszesedés ellen, magas vérnyomás, és az LDL koleszterin csökkentésére ajánlják. A gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák ellen.

WWW.INFOMONTENEGRO.HU

KÉRDEZZEN: +36 - 20 - 9 - 449 - 895

 

NAGYKÖVETSÉG

PODGORICÁBAN

A fővárosban található a magyar nagykövetség.

Hazánk másodikként ismerte el Montenegró függetlenségét.

OKMÁNYOK

Személyivel

Személyi igazolvánnyal is mehetünk Montenegróba.

Ne feledjük megkötni az utasbiztosítást. Ellenőrizzük okmányainkat!


UTAZÁS

Repülővel is

Autópályán, repülővel vagy vonattal a tengerpartig.

Belgrádból 45 perc alatt elérhető a tengerpart. Az autóút mesés tájakon vezet.

BIZTONSÁG

Nyugodt nyaralás

A montenegrói nép turista barát, vendégszerető.

Nyugodt pihenés a tengerparton, felhőtlen szórakozás az óvárosokban.


GASZTRONÓMIA

Hal, sonka, sajt

A njeguski prsut, avagy a füstölt, szárított sonka világhírű.

A tengerparti települések különleges ételei különféle halakból készülnek.


DURMITOR

A kanyonok világa

A világ második legnagyobb kanyonja övezi.

A Kotori öbölből két óra alatt elérhető a Nemzeti Park, a világörökség része.

TERMÉSZET

Tenger és kanyon

Minden egy helyen: égszínkék tenger, kanyon, őserdő.

Montenegró természeti ékszerdoboz, ahol minden egy helyen megtalálható.

NEMZETI PARKOK

Szépséges tájak

Lovcen, Durmitor, Biográd-i őserdő, Szkadari-tó.

A nemzeti parkok Kotorból egy-két óra alatt elérhetők. Üdítő program a nyaralás idején.


WWW.INFOMONTENEGRO.HU

Kotor óvárosa

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Montenegró információs oldal.

www.infomontenegro.hu

www.montenegroinfo.eu